Geen evenementen gevonden!

Welzijn op Recept

Soms zit je niet lekker in je vel. Je hebt bijvoorbeeld hoofdpijn en je komt moeilijk in slaap of vindt het lastig om een invulling te geven aan je dagen. Dit kan komen doordat je iets ergs hebt meegemaakt, ziek bent geweest of sociale contacten mist. Je wilt iets doen om je beter te voelen, je bent gemotiveerd om hieraan te werken maar weet niet goed wat en hoe. De huisarts kan dan Welzijn op Recept voorschrijven. Dit betekent dat je een verwijzing krijgt naar een welzijnscoach van Facet Ridderkerk.

Samenwerking

Welzijn op Recept Ridderkerk is een samenwerking tussen de gemeente Ridderkerk, Facet Ridderkerk en huisartsenprakrijk Het Doktershuis. Het jaar 2023 wordt gebruikt als pilot. Bij succes wordt de pilot verlengd en uitgebreid binnen Ridderkerk.

Doelgroep

De doelgroep waar wij ons op richten zijn ouderen (60+) met psychosociale klachten waarvoor geen medische of psychologische behandeling noodzakelijk is, maar die wel regelmatig bij de huisarts komen. Klachten die veel voorkomen zijn hoofdpijn, eenzaamheid, vermoeidheid, somberheid en angsten. Veel voorkomende problemen zijn slaapproblemen, piekeren, beperkt netwerk en ongezonde leefstijl.

Wat doet de welzijnscoach?

De welzijnscoach kijkt samen met jou naar oplossingen. Wat kun je doen om te zorgen dat je je beter voelt? Wat vind je leuk? En waar krijg je energie van? Doe je graag iets alleen of juist samen?
Samen bespreken jullie welke dingen je kunt doen om jouw leven prettiger te maken.

De welzijnscoach heeft veel informatie over allerlei activiteiten bij jou in de buurt. Door deelname aan deze activiteiten breng je meer plezier en zin in het leven. Dit kan er voor zorgen dat jouw gezondheid verbetert en klachten minder worden. Misschien zie je er tegenop om zelf ergens naar toe te gaan. Of vind je het moeilijk om contacten te maken. De welzijnscoach helpt je hierbij en kan zelfs met je meegaan.

Hoe werkt het?
  1. De huisarts schrijft je Welzijn op Recept voor en verwijst door naar de welzijnscoach
  2. De welzijnscoach neemt contact met je op en maakt een afspraak
  3. Je hebt een persoonlijk (intake)gesprek met de welzijnscoach
  4. In dit gesprek onderzoek je samen wat je kunt doen om je beter te voelen
  5. Je gaat aan de slag, de welzijnscoach helpt je daarbij
  6. Na een tijdje bespreek je met de welzijnscoach hoe het gaat
  7. De welzijnscoach koppelt terug aan de huisarts

Voorbeelden

De welzijnscoach kan je alles vertellen over welke activiteiten er bij jou in de buurt zijn. Voorbeelden zijn beweegactiviteiten zoals gym, yoga of een wandelclub. Als je graag iets wilt betekenen voor anderen kan het doen van vrijwilligerswerk je helpen. Of toch aan de slag gaan met een leuke hobby. Je kunt denken aan kunst en cultuur of het onderhouden van een moestuin.
De welzijnscoach kijkt graag samen met jou wat bij past en wat de mogelijkheden zijn.

Kosten

De gesprekken met de welzijnscoach zijn gratis. Het kan wel zijn dat een activiteit die je kiest geld kost. Bijvoorbeeld het lidmaatschap bij een sportvereniging. Je kiest zelf wat het best bij je past. Als je weinig inkomen hebt, dan kan de welzijnscoach met je meedenken wat mogelijk is.

Contact

Heb je vragen of wil je meer informatie? Neem dan contact op met Facet Ridderkerk, met Wendy Snel via of via 0180 – 432 350. Of neem contact op met je huisarts of praktijkondersteuner en vraag om een doorverwijzing.

Welzijn op Recept wordt in meer dan 130 gemeenten in Nederland aangeboden. Op het landelijk kennisnetwerk www.welzijnoprecept.nl staat meer informatie zoals succesverhalen, trainingen, publicaties en documentaties.

Wendy Snel

Wilt u meer informatie, aanmelden of vrijblijvend een persoonlijk gesprek? Neem contact op met Wendy Snel.

Mail Wendy

Bekijk de folder

Klik op het plaatje en download de folder.