Telefooncirkel Facet viert tienjarig bestaan

Gezellig geroezemoes vorige week donderdag in een zaal van SWS Slikkerveer. Met een lunch vierden deelnemers en vrijwilligers het tienjarig jubileum van de Telefooncirkel van Facet Ridderkerk.

Sommige deelnemers kenden elkaar al van eerdere ontmoetingen, anderen zagen elkaar voor het eerst. Vanwege corona was dit de eerste bijeenkomst in lange tijd. Normaal gesproken is er twee keer per jaar een ontmoeting.

Er zijn nu drie telefooncirkels. Die worden gevormd door maximaal tien mensen, die elkaar iedere dag even bellen. Zo is er altijd iemand die weet hoe het met hen gaat. Dagelijks om negen uur ontvangt de eerste deelnemer een telefoontje van een vrijwilliger. Deze belt de volgende en zo gaat het door. De laatste deelnemer belt de vrijwilliger, zodat de cirkel rond is. De vrijwilliger weet dan dat iedereen in staat was om de telefoon op te nemen.

Gezellig en nuttig

Mevrouw Verveer zit aan tafel met mevrouw Duiker, meneer Joosten en vrijwilliger mevrouw Rietveld. Deze deelnemers zijn van verschillende cirkels en kenden elkaar voor de lunch nog niet. Ze vinden de jubileumlunch erg gezellig.

Mevrouw Verveer doet al 9,5 jaar mee: “Je krijgt toch een band met de mensen die je spreekt. Neemt iemand niet op, dan heeft de ouderenadviseur van Facet contactgegevens van een naaste van deze persoon en wordt die op de hoogte gesteld.” Meneer Joosten doet nu zo’n drie jaar mee. “Degene die mij belt is helaas niet zo spraakzaam. Degene die ik bel ken ik wel, dus dan maken we vaak een praatje.”

Mevrouw Duiker doet sinds kort mee, omdat de buren met wie ze geregeld contact had moesten verhuizen. “Ik vind het heel functioneel en het is voor mijn kinderen ook een rustig idee dat er elke dag iemand belt. We moeten het telefoontje kort houden, maar bellen elkaar daarna regelmatig terug voor een praatje. En met een van de dames ga ik vaak wandelen en dan drinken we nog iets bij haar of mij thuis.”
Mevrouw Rietveld: “Een paar maanden geleden belde ik iemand en vroeg hoe het ging. Ze zei ‘niet zo goed, ik ben van een krukje gevallen en kan niet meer opstaan’. Ze bleek haar heup gebroken te hebben. Zo zie je maar hoe nuttig de cirkel is.”

Meedoen?

Wilt u ook meedoen of de Telefooncirkel eens uitproberen? Meedoen is gratis. Aanmelden en meer informatie bij ouderenadviseur Henny de Wilt via en (0180) 432 350.

Bron: De Blauwkai, donderdag 7 september.

Bingo in Wijkcentrum West

Bingo in Wijkcentrum West

Bingo in Wijkcentrum West Facet Ridderkerk organiseert vrijdag 21 juni 2024 een bingomiddag in Wijkcentrum West aan de...