Geen evenementen gevonden!

Club Support 

Club Support  staat op verschillende terreinen klaar voor sportverenigingen in Ridderkerk. De verenigingsondersteuners, Terry Wisse en Carolien Poldervaart, geven praktische, gerichte ondersteuning en/of advies over onderwerpen als stagiaires, vrijwilligers(beleid), sport en gezondheid, ledenwerving, sponsoring en wet- en regelgeving. Daarnaast organiseren zij verschillende sportcafés. Heb je vragen of wil je advies op maat voor jouw vereniging? Informeer eens naar de mogelijkheden!

Club Support ondersteunt en versterkt sportverenigingen om de ambities van de gemeente waar te maken. Zo ontstaat een sportiever en sterker Ridderkerk. De wijze van ondersteuning kan op verschillende manieren. Club Support richt zich op vier functies van sport in de jeugdketen: 

 1. een veilig en positief (kansrijk) opvoed- en opgroeiklimaat bij sportverenigingen;
 2. toeleiding naar sport door jeugdprofessionals;
 3. verenigingen zijn een vroegtijdige vindplaats voor beginnende problemen in het opgroeien van kinderen (signaleringsfunctie);
 4. de inzet van sport als middel in de jeugdhulp.
Lokaal Sportakkoord

Begin 2020 zijn bijeenkomsten georganiseerd en gesprekken gevoerd met vele partijen (sport, welzijn en onderwijs) om tot een lokaal Sportakkoord te komen. In dit Sportakkoord staan ambities en afspraken om meer mensen aan het sporten en bewegen te krijgen en/of houden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan afspraken om organisaties te versterken, nieuwe of speciale doelgroepen beter te bedienen, meer samen te werken, accommodaties duurzamer te maken/gebruiken, kader op te leiden, etc.

Het Sportakkoord was april 2020 al gereed en ondanks de Corona-ontwikkelingen is er al een voorzichtige start gemaakt met diverse beschreven acties. Helaas kon in april het tekenmoment niet doorgaan, maar dat is nu ruimschoots goed gemaakt. Met een tot Sportakkoord-bus omgetoverde VW Oldtimer is het kernteam (corona-proof!) bij alle deelnemende partijen langs gereden voor een tekenmoment en een lokaal bedankje (borrelplank van Hout van Suus en lekkernijen voor erbij van Kaasbest Ridderkerk) als dank voor de inzet en betrokkenheid.

“Mooi om bij veel deelnemende partijen enthousiasme te proeven om in 2021 door te pakken met het Sportakkoord. Het was een mooie en koude dag waar totaal 28 organisaties hebben getekend voor het sportakkoord”, zegt Steffanie Helmink, lid van het kernteam.

Overzicht Sportverenigingen in Ridderkerk

Ridderkerk heeft een rijk verenigingsleven met een breed sportaanbod voor alle inwoners. Jong en oud, hoog of laag niveau, competitief of recreatief, individueel of in een team, er is voor iedereen een passende sport! Wil je meer informatie over een sport of sportvereniging bij jou in de buurt? Bekijk het sportaanbod in Ridderkerk.

Sportcafés

Club Support organiseert tweemaal per jaar voor alle sportverenigingen in de gemeente Ridderkerk een Sportcafé. Doel van de avond is dat sportverenigingen en andere sport- en beweegpartijen met elkaar in contact komen, ervaringen uitwisselen en elkaar in de toekomst nog makkelijker kunnen vinden. Daarnaast agendeert Club Support onderwerpen die te maken hebben met hun maatschappelijke rol in de gemeente.

Wil jij het sportcafé ook eens bij jouw vereniging organiseren? Neem contact op, dan bespreken we de mogelijkheden.

Veilig sportklimaat

Als sportclub wil je de zaken binnen je sportvereniging goed op orde hebben. De zorg voor een veilige omgeving is daarin essentieel. Je wilt tenslotte een situatie scheppen waarin sporters volop tot hun recht kunnen komen en met plezier sporten. Daarbij hoort dat je maatregelen neemt om grensoverschrijdend gedrag, in alle vormen, te voorkomen en dat je voorbereid bent om adequaat om te gaan met de gevolgen als het toch gebeurt. Alle reden dus om aanvullende maatregelen te nemen om grensoverschrijdend gedrag zo veel mogelijk te voorkomen.

Download ons document ‘Samen naar een veiliger sportklimaat’ over grensoverschrijdend gedrag. Hierin vind je een stappenplan voor maatregelen om de kans op grensoverschrijdend gedrag te minimaliseren en voorbeelden die je kunt opnemen in jouw verenigingsbeleid. Je kunt de informatie natuurlijk aanpassen naar je eigen clubwensen.

We hopen dat je met deze informatie aan de slag gaat, zodat alle Ridderkerkers in een veilige omgeving kunnen sporten. Schroom niet om je eigen inbreng te leveren, ervaringen te delen en vragen te stellen als zaken niet duidelijk zijn.

Succes!

Taakie

Simpel en snel een vrijwilliger vinden voor de juiste taak of functie binnen de vereniging. Bekijk de website voor meer informatie!

Aankomende trainingen

Oldstars sport opstarten voor 3,4 miljoen ouderen in 2020:

De vergrijzing van de totale bevolking neemt toe in Nederland. Als sportvereniging moet je hier van profiteren. Heb jij senioren aanbod in jouw club of wil je dit graag opstarten en wil je graag meer weten over het geven van trainingen? Geef je dan snel op voor de cursus Oldstars!

Bij voldoende interesse kunnen we de training zo snel mogelijk aanbieden en kan jij misschien jouw (nieuw opgestarte) aanbod wel presenteren op de senioren sport open dag.

Omschrijving cursus:

Deze opstartcursus is geschikt voor een ieder die belangstelling heeft om een OldStars-sportvariant op te gaan starten en/of opgestart is. De cursus wordt aangeboden door ervaren docenten uit de sportwereld, in samenwerking met het ASM.

Deze opstartcursus is een initiatief van het Nationaal Ouderenfonds. Het doel ervan is om trainers en begeleiders handvatten aan te reiken om ouderen op een verantwoorde wijze ouderen via OldStars sporten in beweging te brengen.

Met behulp van deze opstartcursus heb je beter inzicht in wat verantwoord bewegen is bij OldStars Sport. Door beweegvormen en spelvormen aan de training toe te voegen, bereik je dat iedereen met nog meer plezier meedoet aan de oefenvormen, op zijn of haar eigen niveau. De onderdelen worden tijdens deze dag besproken en gedemonstreerd.

Gratis 1 jaar de Taakie app bij deelname aan de training vrijwilligers management:

Taakie is een digitale assistent vrijwilligerszaken, die het werven van vrijwilligers makkelijker en leuker maakt! Klik hier voor meer informatie.

Als je doet wat je deed, krijg je wat je had. Met enigszins absurde oefeningen en creatief denken, ga je met een vernieuwde blik kijken naar vrijwilligersmanagement. En ga je direct keuzes maken én aan de slag voor jouw eigen vereniging.

Geef jij je op voor deze cursus? Dan ontvang je vanuit het Lokaal Sport akkoord een jaar gratis de Taakie App. Weet jij al wat de Taakie app inhoudt?

Volg de e-learning Verantwoord alcohol schenken 

De sportkantines mogen hun deuren weer openen! Ga samen met het barpersoneel aan de slag met de gratis e-learning Verantwoord alcohol schenken en kom goed beslagen ten ijs. In drie online modules, afgesloten door een toets, leer je welke regels er gelden voor verantwoorde alcoholverstrekking, hoe je moet reageren in lastige situaties en hoe je kunt voorkomen dat er alcohol wordt geschonken aan minderjarigen of dronken personen. De e-learning is in samenwerking met NOC*NSF, VWS en drie andere branches speciaal ontwikkeld voor barvrijwilligers/medewerkers van sportkantines.

Volg de e-learning Pesten

Coach of vrijwilliger bij een sportvereniging? Jij speelt ook een rol in de ontwikkeling van jonge sporters. Het voorkomen van pesten hoort daar ook bij. Leer pesten herkennen met de gratis e-learning pesten.

Training vier inzichten

Training vier inzichten in het trainerschap positief ervaren door trainers OKK:

Geschreven door Heleen Bervoets van OKK

In de aanloop naar het Lokaal Sportakkoord was een van de ideeën het opzetten van een laagdrempelige cursus voor (on)gediplomeerde trainers die toch wat meer handvatten willen hebben om hun les te verzorgen. Ongeacht welke sport.

De training vier inzichten in het trainerschap die vanuit de services van het Lokaal Sportakkoord wordt aangeboden leek hierbij aan te sluiten. Geen maandenlange cursus met examen, maar wél wat inzichten in het geven van trainingen. Op maandag 7 juni jl. konden we inloggen in de Zoommeeting van docent Randy Rijke voor de online scholing “Vier inzichten over trainerschap”.

De deelneemsters waren allemaal trainers van de gymnastiekvereniging OKK Ridderkerk, aangevuld met Carolien Poldervaart (verenigingsondersteuner bij Facet Club Support in Ridderkerk). In drie uur tijd hebben we theorie geleerd, filmpjes bekeken, praktijkvoorbeelden besproken en tips en oplossingen gezocht en gevonden.

Positief coachen is het belangrijkste. Probeer eens een training te geven en vermijd het woordje ‘NIET’: “Dat doe je niet goed” wordt dan “Hoe denk je dat het beter kan?”. De boodschap is hetzelfde, maar hoeveel positiever klinkt de tweede? Zeker weten dat je pupil de volgende poging beter doet én het plezier in de trainingen behoudt.

Om 22.00 uur hebben we de workshop afgesloten. Omdat het een erkende scholing was, hebben onze trainers ook nog eens vier punten behaald, die noodzakelijk zijn om hun KNGU-licenties te verlengen. Over win-win situaties gesproken!

Ik wil aanraden om de scholing nóg een keer te geven en hopelijk kunnen er dan ook andere verenigingen uit Ridderkerk meedoen, dat zou echt van meerwaarde zijn. Het is makkelijk, toegankelijk, laagdrempelig, maar ontzettend educatief!

Heleen Bervoets – OKK Ridderkerk

Sportclubs in de Brede School

Ook het laatste blok van de Brede School hebben er weer een aantal clubs meegedaan. Super om te zien dat er zoveel clubs zijn aangesloten. Hierbij willen we de deelnemende clubs graag bedanken voor hun inzet:

OKK: 

Gymnastiekvereniging OKK Ridderkerk heeft haar medewerking verleend aan de Brede School door in de periode tussen 31 mei en 2 juli vijf gymlessen open te stellen voor basisschoolkinderen vanaf 4-12 jaar. In Bolnes, Rijsoord en Slikkerveer zijn gedurende vijf weken een aantal lessen gezellig druk geweest met 3 tot 11 extra kinderen. “We zagen veel blije gezichten (ook tijdens de warme avonden), probeerden de handstand of de radslag aan te leren, maar merkte vooral heel veel (beweeg) plezier bij de kinderen!” En voor OKK een mooie opsteker want sommige ouders en kinderen waren zó enthousiast dat ze meteen een inschrijfformulier hebben meegenomen om lid te worden. “De deelname aan de Brede School is in het volgend schooljaar zeker voor herhaling vatbaar!”

Leiding en bestuur OKK Ridderkerk -125 jaar- 

Poseidon:

Wij kregen van Facet de vraag of we mee wilden doen met de activiteiten van de Brede School Ridderkerk om onze vereniging Poseidon’56 te promoten.

Wij zijn enthousiast ingegaan op dit voorstel en stelden voor, dat er 8 kinderen 2 keer per week konden gaan meetrainen met ons.

Blijkbaar waren ook de kinderen enthousiast, want er kwamen wel 11 aanmeldingen binnen en om we niemand wilden teleurstellen hebben we besloten om ze alle 11 te laten komen.

“Vanaf de eerste training tot aan het eind, bleven de kinderen het leuk vinden en was het één groot feest.
Sommige kwamen specifiek voor een waterpolo training maar er waren ook kinderen die zowel waterpolo als zwemmen wilden doen.

Wij hopen dat de kinderen veel plezier hebben beleefd en dat wij hun interesse voor zwemmen en waterpolo in clubverband hebben opgewekt om eventueel lid willen worden.

Tijdens de laatste training mochten ook de ouders meekijken en hadden we voor iedere deelnemer een kleine attentie en voor wie lid wilde worden een inschrijfformulier klaarliggen”.

Andere verenigingen die mee deden:

 • Saturnus
 • TV Oudelande
 • O2
 • Skanders
 • KCR
 • Hockey Foundation bij Ten Donk
 • Fleur de Lis Dans

Terry Wisse en Carolien Poldervaart

 Heb je vragen of opmerkingen? Neem dan contact op met onze verenigingsondersteuners!

Mail Club Support of bel Terry via 06 – 502 470 09 of Carolien via 06 – 34 11 77 42.