Signaalpunt Eenzaamheid Ridderkerk

Ken jij iemand die zich eenzaam voelt? Met een melding kun jij het verschil maken! Samen met de gemeente Ridderkerk, de Coalitie Eenzaamheid Ridderkerk en andere partners gaan we de strijd tegen eenzaamheid aan.

Deel je zorg

Vermoed jij dat iemand uit jouw omgeving eenzaam is? Vraagt deze persoon niet om hulp en/of vind jij het moeilijk om hem/haar zelf aan te spreken? Deel je zorg (online) via het signaalpunt eenzaamheid en schakel hulp in. Binnen twee werkdagen neemt een professional van Facet contact op om een praatje te maken met de eenzame persoon. Wil jij, wanneer je een melding maakt, tegen de persoon in kwestie vertellen dat jij zijn/haar naam hebt doorgegeven aan ons, zodat wij met hem/haar mee kunnen kijken welke mogelijkheden er zijn om eenzaamheid te doorbreken of verminderen.

Melding maken


Ben jij zelf eenzaam?

Ben jij zelf weleens eenzaam en wil jij graag met iemand praten of wil je deelnemen aan activiteiten, maar weet je niet wat er allemaal te doen is? Neem contact op met de professionals van Facet Ridderkerk, zij staan voor jou klaar om je een luisterend oor te bieden en met jou mee te denken als jij dat wenst.

Telefonisch of digitaal melden

Een melding maken bij het (digitale) signaalpunt eenzaamheid Ridderkerk is eenvoudig. Dat kan via het formulier of via het telefoonnummer 0180 – 44 74 34.  We vragen enkele gegevens van degene die jij aanmeldt en gaan daar zorgvuldig mee om. Indien nodig wordt er contact met jou opgenomen over de melding.

Oplossingen

Hulp kan bestaan uit praktische oplossingen of het samen zoeken naar oplossingen om eenzaamheid te verminderen. Soms is dat iemand om samen een kopje koffie mee te drinken, een spelletje te spelen of een wandeling te maken. Het kan ook gaan om het zoeken naar een zinvolle bezigheid waarbij men kan aansluiten of gewoon het af en toe maken van een praatje. Onze professionals proberen zo goed mogelijk aan te sluiten bij de beleving en behoeften van de eenzame persoon. Een jongere wil en kan andere dingen dan iemand van 75 jaar of ouder.

Eenzaamheid herkennen

Er zijn momenten aan te wijzen waarbij iemand zich eenzaam kan gaan voelen, bijvoorbeeld:

  • na een verhuizing
  • wanneer een partner overlijdt
  • na een scheiding
  • na het verlies van een baan
  • financiële problemen
  • wanneer iemand met pensioen gaat
  • als mensen minder mobiel worden.

Ook door het jaar heen, zoals in de zomervakantie of met Kerst, voelen meer mensen zich eenzaam. Je kunt iets doen om eenzame mensen te helpen! Eenzaamheid kun je meestal niet zomaar aan iemand aflezen, soms kun je eenzaamheid herkennen aan signalen zoals verslechterende zelfzorg, lichamelijke klachten, verlies van vertrouwen in andere mensen en verdriet, weinig sociale contacten en mensen op afstand houden.

Wat kun jij doen?

Een klein gebaar kan het verschil maken! Er is altijd wel iemand die iets leuk vindt om te doen, samen met jou of met anderen. Heb aandacht voor de ander, probeer de signalen te herkennen en ga het gesprek aan.

Samen maken we eenzaamheid bespreekbaar en dragen we bij om eenzaamheid te verminderen in Ridderkerk!

Lees hier hoe je de signalen kunt herkennen en gesprekstips!

Samenwerking

Het signaalpunt is door de gemeente Ridderkerk, in samenwerking met de Coalitie Eenzaamheid Ridderkerk, opgericht om eenzaamheid tegen te gaan. De gemeente werkt daarvoor samen met Facet en met andere partners.