Facet Ridderkerk werkt mantelzorgvriendelijk

Facet Ridderkerk heeft op donderdag 27 september de officiële erkenning voor mantelzorgvriendelijk personeelsbeleid ontvangen uit handen van wethouder Marten Japenga.

Wethouder Marten Japenga heeft donderdagmorgen de erkenning achter een raam van het kantoor in de Schoutstraat gehangen. In september 2017 behaalde de gemeente Ridderkerk zelf ook al de erkenning. De erkenning wordt na toetsing door Stichting Werk en Mantelzorg uitgereikt aan organisaties die structureel aandacht besteden aan het thema werk en mantelzorg door het thema bespreekbaar te maken, de verlofregelingen vindbaar te houden en flexibel te zijn in het bieden van maatwerkoplossingen voor medewerkers zoals flexibele werktijden of het onverwachts mogen onderbreken van het werk.

Landelijk zijn er inmiddels 310 erkende organisaties en bedrijven. Dit is ook hard nodig, omdat het aantal werkende mantelzorgers blijft groeien. Steeds meer werkgevers krijgen te maken met medewerkers die klem zitten tussen werk en privé. Mensen blijven langer thuis wonen en hebben steeds meer hulp nodig van hun omgeving. Bij een gemiddeld bedrijf is 1 op de 5 medewerkers mantelzorger. Gemiddeld besteed deze mantelzorger naast het werk 16 uur per week aan mantelzorgtaken. Wanneer er binnen een bedrijf niet over gesproken wordt, zullen deze medewerkers zich sneller ziek melden in plaats van verlof opnemen of minder te gaan werken. Dit kan voor een werkgever problemen opleveren. Het taboe is in veel bedrijven nog groot. Werkgevers vrezen dat het thema een run op speciaal mantelzorgverlof kan opleveren. Dit blijkt in de praktijk heel erg mee te vallen. Mantelzorgers zijn juist blij dat ze in het gesprek met een leidinggevende maatwerkoplossingen kunnen vinden. Vaak is er dan niet eens verlof of verzuim nodig.

Facet Ridderkerk is ook de moederorganisatie van Karaat Mantelzorg. Karaat Mantelzorg is al ruim 10 jaar actief in het ondersteunen van mantelzorgers in Ridderkerk. Het is dus voor Facet Ridderkerk niet meer dan vanzelfsprekend dat zij het goede voorbeeld geven.

Wie weet is over een aantal jaren het combineren van werk en mantelzorg net zo normaal als het combineren van werk en kinderen opvoeden!

Filmmiddag voor senioren

Filmmiddag voor senioren

Filmmiddag voor senioren in WVC West op vrijdag 2 augustus 2024! Iedere eerste vrijdag van de maand wordt een speciale...

Repair Café Ridderkerk

Repair Café Ridderkerk

Repair Café Ridderkerk op zaterdag 27 juli van 9:30 – 12:00 uur vindt het Repair Café Ridderkerk plaats. Heeft u...

Mantelzorg gaat altijd door

Mantelzorg gaat altijd door

“Mantelzorg gaat altijd door” Facet Mantelzorg vraagt deze zomer speciale aandacht voor mantelzorgers die nadeel...

Gezellig muziek maken

Gezellig muziek maken

Gezellig muziek maken Kom en doe mee met onze muzikale seniorengroep! Heb je altijd al van muziek gehouden en speel je...

Zentangle/Droedel workshop

Zentangle/Droedel workshop

Zentangle/Droedel workshop Zentangle is een kunstvorm waarbij een klein kunstwerk ontstaat door kleine, herhalende...