20 mei 2024

Tennis

Ridderkerk
Geen evenementen gevonden!

Een tegen eenzaamheid

Het onderwerp Eenzaamheid staat al jaren op de agenda van het ministerie VWS. 

“Iedereen kan te maken krijgen met eenzaamheid. Bij zichzelf of een ander. Het gevoel van ‘erbij horen’ en ‘ertoe doen’ is voor ieder mens een basisbehoefte. Veel mensen voelen zich eenzaam. Van jong tot oud. Eenzaamheid is niet alleen een naar gevoel, maar leidt ook tot gezondheidsrisico’s en minder participatie in de samenleving. Daarom is het zo belangrijk dat we ons blijven inzetten voor mensen die zich eenzaam voelen.”

Onderdeel van de eenzaamheidsaanpak is het vormen van lokale coalities tegen eenzaamheid. De gemeente Ridderkerk is aangesloten bij het landelijke Actieprogramma Eén tegen Eenzaamheid. Het doel in Ridderkerk is dat het aantal inwoners in Ridderkerk dat zich eenzaam voelt afneemt of dat de mate waarin zij zich eenzaam voelen daalt. De gemeente Ridderkerk pakt eenzaamheid aan met behulp van een “coalitie tegen eenzaamheid”. Dat betekent dat we met zoveel mogelijk partijen uit Ridderkerk gaan samenwerken aan de aanpak van eenzaamheid.

We richten ons daarbij op het betrekken van mensen die zich eenzaam voelen en op de herkenbaarheid van eenzaamheid. Zo zullen we activiteiten organiseren voor mensen die zich eenzaam voelen, informeren over wat eenzaamheid is, PR campagnes voeren om mensen bewust te maken van eenzaamheid in hun omgeving, etc.

Deel je zorg

Vermoed jij dat iemand uit jouw omgeving eenzaam is? Vraagt deze persoon niet om hulp en/of vind jij het moeilijk om hem/haar zelf aan te spreken? Deel je zorg (online) via het signaalpunt eenzaamheid en schakel hulp in. Binnen twee werkdagen neemt een professional van Facet contact op om een praatje te maken met de eenzame persoon. Wil jij, wanneer je een melding maakt, tegen de persoon in kwestie vertellen dat jij zijn/haar naam hebt doorgegeven aan ons, zodat wij met hem/haar mee kunnen kijken welke mogelijkheden er zijn om eenzaamheid te doorbreken of verminderen.

Ben jij zelf eenzaam?

Ben jij zelf weleens eenzaam en wil jij graag met iemand praten of wil je deelnemen aan activiteiten, maar weet je niet wat er allemaal te doen is? Neem contact op met de professionals van Facet Ridderkerk, zij staan voor jou klaar om je een luisterend oor te bieden en met jou mee te denken als jij dat wenst.

Een melding maken bij het (digitale) signaalpunt eenzaamheid Ridderkerk is eenvoudig. Dat kan via het formulier of via het telefoonnummer 0180 – 44 74 34.  We vragen enkele gegevens van degene die jij aanmeldt en gaan daar zorgvuldig mee om. Indien nodig wordt er contact met jou opgenomen over de melding.

Wat kun jij doen?

Een klein gebaar kan het verschil maken! Er is altijd wel iemand die iets leuk vindt om te doen, samen met jou of met anderen. Heb aandacht voor de ander, probeer de signalen te herkennen en ga het gesprek aan.

Samen maken we eenzaamheid bespreekbaar en dragen we bij om eenzaamheid te verminderen in Ridderkerk!

Lees hier hoe je de signalen kunt herkennen en gesprekstips!