Campagne ‘Zo doen we dat in Ridderkerk’

Het opbouwwerk van Facet Ridderkerk start een nieuwe maandcampagne gericht op de normen die Ridderkerkers belangrijk vinden. “De norm, ongeschreven regel oftewel de Mores van Ridderkerk willen we in beeld brengen”, zeggen de opbouwwerkers. “Dit doet het opbouwwerk omdat we zien dat het schuurt, met name wanneer er nieuwe bewoners in oude buurten komen wonen. Tegelijkertijd is er veel overlap in de normen die nieuwe en oude bewoners aanhangen. Iedereen wil een goede buur zijn en of vriendelijk zijn en behandeld worden. We gaan het dus hebben over de Mores van Ridderkerkers en wat we wensen dat ze zou zijn.”

Welkom in de buurt

In de eerste week van december geeft het opbouwwerk welkomsttaarten weg. Het opbouwwerk wil de mores of ongeschreven regels van Ridderkerk vinden en ondersteunen. “Eén van de normen of regels is dat wij in Ridderkerk onze nieuwe buren welkom heten. Vaak leert men de nieuwe buren kennen via een informeel praatje op straat of tijdens de jaarlijkse buurtbarbecue. Soms is het ook formeler en doelbewust, dan worden de buren uitgenodigd op de koffie of verwelkomt de  bewonerscommissie de nieuwe buren. Een bak koffie en een gebakje wordt gezien als een goed smeermiddel in het eerste contact en wordt breed geaccepteerd en gewaardeerd”, zegt opbouwwerker René Belder. “Met deze reden vraagt het opbouwwerk aan u om uw nieuwe buren op te geven voor een welkomsttaartje. Een goed begin is het halve werk.” Heeft u nieuwe buren of bent net in de buurt komen wonen? Meld u dan voor vrijdag 30 november aan bij het Opbouwwerk van Facet voor een heerlijke welkomsttaart. Neem hiervoor contact op met René Belder via Rene.Belder@facetridderkerk.nl of 06 – 119 119 49.

De Mores van Ridderkerk

Wat is volgens u een ongeschreven regel in Ridderkerk? Het opbouwwerk wil de mores of ongeschreven regels van Ridderkerk vinden en ondersteunen. In de week van 19 tot en met 23 november heeft het opbouwwerk in de verschillende wijken opnames gemaakt waarin zij op zoek zijn gegaan naar de regels die u als Ridderkerker belangrijk vindt. Het opbouwwerk zal zichtbaar aanwezig zijn en op ludieke wijze met inwoners de ongeschreven regels van Ridderkerk vastleggen. Via ‘man bijt hond- achtige’ vragen kunnen inwoners in een filmhokje hun versie van een Ridderkerkse regel laten vastleggen. Wat is de regel als er nieuwe buren in de straat komen? Wat geldt als de norm als het aankomt op de voortuin? Hoe behulpzaam behoort een buur in Ridderkerker eigenlijk te zijn? Alle verschillende vastgelegde regels vormen uiteindelijk een filmdocument van wat bekende Ridderkerkse regels of mores. Heeft u een voorbeeld van een typische Ridderkerkse regel die volgens u niet mag ontbreken? Neem contact op met opbouwwerker René via 06 – 119 119 49 of Rene.Belder@facetridderkerk.nl.