Tips voor een goed gesprek met je buren en om escalatie te voorkomen:

Beste buren,

We zitten allemaal binnen. Laten we allemaal goede buren voor elkaar zijn. Om er voor te zorgen dat situaties niet verslechteren, delen onze buurtbemiddelaars de volgende tips:

Niet opkroppen…

Krop je gevoelens van ergernis, frustratie en woede niet zolang op totdat de bom barst op een verkeerd moment. Dan bestaat de kans dat je de buren niet meer kan luchten of zien of ze de huid vol scheldt.

Eerst afkoelen…

Praat met de buren wanneer je bent afgekoeld en wanneer het ook voor de buren een geschikt moment is. Zeg bijvoorbeeld: “Kan ik binnenkort even met je praten over iets wat me dwars zit?”

Wat doet het met je?

Bedenk wat je wilt vertellen. Vertel rustig waar je last van hebt en wat het gedrag van de buren met jou doet (“Ik schrik steeds zo..”, “Ik kan zo niet goed slapen, terwijl ik om 6.00 uur op moet” etc.) Dan kunnen je buren jou ook beter begrijpen.

2 kanten aan een verhaal…

Een verhaal heeft altijd 2 kanten. Luister ook naar hun kant van het verhaal, hoe moeilijk dit ook kan zijn. Neem serieus wat zij vertellen. Een ander kan de situatie nu eenmaal heel anders beleven en andere zorgen of behoeften hebben dan jezelf.

“Jij!… nee jij….!”

Blijf niet hangen in wie de schuld, of wij gelijk heeft. Zeg niet wat de buren moeten doen: dat roept alleen maar weerstand op.

Samen oplossen…

Vraag hoe jullie dit samen kunnen oplossen. Oplossingen die de situatie voor jullie allebei kunnen verbeteren. Kom niet meteen zelf met de “beste” oplossing, laat de ander er ook even over nadenken.

Afspraken

Maak duidelijke afspraken met elkaar: over het gedrag dat overlast geeft (tussen zo en zo laat muziek, met het geluid op …) en over verdere communicatie als er weer iets is (bij elkaar langs gaan? Bellen? App’en?)

Bedenktijd

Lukt het niet meteen, stel dan voor om er allebei over na te denken en binnenkort opnieuw met elkaar te praten. Spreek meteen een tijdstip daarvoor af.

Communiceer

Blijf rustig en laat het de buren óók weten als iets goed gaat. Geef een compliment!

Samengevat: Wacht niet te lang, laat je buren weten wat hun gedrag met jou doet. Sta open voor hún kant van het verhaal, zoek samen naar oplossingen, niet naar de “schuldige”. Maak duidelijke afspraken en zeg ook wat er goed gaat!