Activiteiten voor thuis

Let een beetje op elkaar, en op jezelf! Nu de scholen en kinderopvang gesloten zijn en het openbare leven zo goed als stil ligt, is de kans groot dat jij thuis werkt en ook je kinderen thuis hebt. Daarom delen de combinatiefunctionarissen en sportconsulenten tips voor ouder-kind-activiteiten, challenges en Do It Yourself (DIY) tips! Deze pagina wordt regelmatig geupdatet, dus kom kijken of er nog nieuwe tips bij staan. Heb je zelf een tip? Deel deze met ons via Facebook of . We vinden het uiteraard leuk om video’s en foto’s van jullie te ontvangen!

Challenge: geef WC rollen door

Onze combinatiefunctionarissen en sportconsulenten dagen je uit! Maak ook een filmpje waarin je de WC rollen doorgeeft aan jouw collega’s, vrienden of familieleden!

Beweegparcours

DIY: Maak een beweegparcours en beweeg lekker buiten met de kinderen! 🐸 Springen, fluiten, tikken, rondjes draaien, kikkersprongen en finishen! Bekijk de video van het parcours dat wij maakten hier!

Maak een knikkerbaan

DIY-Challenge: Maak de grootste, mooiste of spectaculairste knikkerbaan. Bekijk hier een voorbeeldvideo!

 • Zoek een ruimte die groot genoeg is om jouw knikkerbaan te bouwen. Let er vooral op dat kleine kinderen de baan niet kunnen beschadigen of knikkers en kleine onderdelen inslikken!
 • Zoek materiaal: buizen, wc rolletjes, kartonnen buizen, stofzuigerslangen, je oude racebaan, k’nex, lego, fietsbellen, oude muziekinstrumenten. Je kunt bijna alles gebruiken voor jouw knikkerbaan. Je knikker kan er overheen of doorheen rollen. Gebruik liever geen glas of aardewerk.
 • Bouw jouw knikkerbaan: bouw van beneden naar boven, dat werkt makkelijker. Zorg dat de baan steil genoeg loopt dat een knikker er goed overheen kan rollen. Tip: maak de baan niet hoger dan jezelf én ga niet op een stoel of tafel staan om er bij te komen.
 • Meer tips, bijvoorbeeld voor als een knikker blijft steken of een knikker van de baan valt én hints vind je hier.

Workout Challenge met WC rollen!

Brendon en Terry laten je zien hoe je thuis in beweging kunt blijven met een WC rollen Workout Challenge! Doe je mee?

Nationale Suiker Challenge

Eten is overal. In onderstaande video neemt het Voedingscentrum je mee op stap met Lukas (3 jaar). Hij komt op veel verschillende momenten in aanraking met ongezond eten. Waarschijnlijk is je kind nu nog niet dik, maar door een ongezonde leefstijl kunnen kinderen dikker worden. Overgewicht is niet goed voor de gezondheid en de ontwikkeling van je kind. De kansen op ziekten als diabetes, hart- en vaatziekten en pijn in de gewrichten nemen toe. Juist daarom is het zo belangrijk om gezond en gevarieerd te eten! Bekijk de website van het Voedingcentrum. Je vindt hier alles over gezond eten en drinken voor kinderen.

Doe mee met de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds

Van 8 tot 14 juni is de Nationale Suiker Challenge van het Diabetes Fonds: 7 dagen gezond eten en drinken zonder suiker. Meedoen is goed voor je gezondheid, verrassend lekker en helemaal gratis. Ga jij de uitdaging aan? Inschrijven is al mogelijk via deze link.

Wij doen mee, jullie ook?!

Maak een Skittles regenboog!

Een leuk experimentje om thuis te doen: een Skittles of Smarties regenboog te maken! Leg de Skittles of Smarties op een plat bord, giet er wat warm water bij en afwachten…

Fit blijven zonder sportschool!

De oorsprong van deze training komt uit Japan, de Tabata-training. De gehele oefening duurt maar 4 minuten, dus alle tijd om het een keer in het reclame blok van jouw favoriete programma te doen! Je doet 8 rondes van 20 seconden en na elke 20 seconden heb je 10 seconden rust. Je hoeft geen tijd bij te houden dit doet de app voor je! Vind je 8 rondes niet genoeg, doe dan nog eens 8 rondes met andere oefeningen.

Uitvoering

Voor het juiste effect is het belangrijkste dat je gedurende de twintig seconden echt alles geeft, wat jouw lichaam aan kan,  om het maximale uit de work-out te halen. Haal zo goed en zo veel mogelijk herhalingen per ronde.

Bekijk de filmpjes voor oefeningen die je kunt doen:

Download de app:

Heb je zelf nog oefeningen of oefeningen die je met elkaar kan doen, deel deze dan met ons!

Wat kun je allemaal doen met een WC rol?

Melvin laat zien wat voor spelletjes je kunt doen met een WC rol. Probeer het zelf en daag anderen uit!

Op safari in je eigen tuin: hoeveel dieren zie je?

Zelfs de kleinste achtertuin of het parkje om de hoek zit tjokvol dieren. Toegegeven, niet van het formaat olifant, maar het zijn vaak best bijzondere dieren. Een middagje ‘op safari’ doe je dus gewoon in je eigen tuin.

Tip: Knutsel na deze safari een kriebelbeestje!

Eetwissels!

Ook als je veel thuis bent, is gezond en met regelmaat blijven eten belangrijk! 🥒 🍓

Gezond eten is best een uitdaging. Voor iedereen. Er is geen magisch dieet. Het zit ‘m in je gewoontes. Die pas je niet 1-2-3 aan. Maak daarom eetwissels: kleine veranderingen in je leefstijl. Bij elke wissel zorg je beter voor jezelf en het milieu. En daar mag je best trots op zijn!

Grote veranderingen hou je moeilijker vol. Zet daarom kleine stapjes. Maak kleine eetwissels binnen wat je nu al eet.

Welke eetwissel maak jij?

DIY: Maak een leuke tekst met stoepkrijt

Maak een leuke of opbeurende tekst met stoepkrijt die andere mensen kunnen lezen! 🎨 Jerry maakte al een mooie tekening in Drievliet.

Pokémon Challenge

Welkom in de Pokémon wereld! Er zijn allerlei verschillende Pokémonkaarten verstopt en het is jouw taak om ze te vinden!  – Download hier de kaart en vraag iemand anders om de kaartjes uit te knippen en te verstoppen! 

Als je een Pokémonkaart hebt gevonden, moet je de opdracht uitvoeren die op de kaart staat.

Binnen welke tijd heb jij alle oefeningen gedaan? Alle Pokémonkaarten gevangen? Dan ben je klaar! Succes.

Fit met TeamNL!

Wil jij weten hoe onze olympische topsporters tijdens deze dagen fit blijven? 🎾🏊‍♂️Check dan de website van Team NL en kijk of jouw favoriete sporter of sport hier tussen staat. Laat je inspireren door hun workout!

Leer jongleren!

Heb jij een paar tennis- of stressballen thuis? Of een paar opgerolde sokken? Pak ze er snel bij, want we gaan vandaag jongleren!

Het ziet er hartstikke ingewikkeld uit, maar dat is het helemaal niet. Je moet gewoon veel oefenen! Begin met één bal en pak er steeds eentje bij.

Oefeningen doen samen met je baby/peuter!

Hoe leuk is het om dingen samen te doen met je baby? Waarom zou je niet met je baby kunnen sporten?

In onderstaand filmpje kun je zien wat voor bewegingen je kunt maken en waarbij je je kind kunt betrekken.

Ben je nog niet klaar met de oefeningen? Dan kun je in het volgende filmpje meer oefeningen bekijken.

Aapjeskooi Bingo voor peuters

Print deze bingokaart uit of maak er zelf een. Wijs een voorwerp aan en laat je aapje die zo snel mogelijk halen en op of naast de kaart leggen. Als ze de hele kaart compleet hebben roepen ze “Bingo”! Lukt het jouw aapje om alle spullen te verzamelen?

Daarna kun je kijken hoe lang het duurt om alles weer terug te leggen op de juiste plaats!

Maak je eigen moestuin!

Jerry vertelt je hoe je een eigen moestuin kunt maken! Ook in een kleine tuin of op een balkon kun je zelf een moestuintje beginnen.

Maak een insectenhotel!

Het gaat slecht met de insecten in Nederland, dus is het zaak ze te helpen! Heb je een balkon, (dak)terras, of (gevel)tuin? De spinnetjes, bijtjes, vlinders en lieveheersbeestjes zijn je dankbaar voor hun onderkomen, en jij hebt meer biodiversiteit voor je eigen deur. Win-win-situatie!

Enkele belangrijke aandachtspunten:

 • Kies een plek in de volle zon.
 • Zorg voor een waterproofdak met voldoende oversteek: zo blijft de hotelinrichting droog.
 • Schoonmaken hoeft niet.
 • Gebruik geen verf, olie en dergelijke. Dat vind je niet in de natuur en is dus ook niet geschikt voor je insectenhotel. Wat wel kan: pure bijenwas of zonnebloemolie.
 • Verwijder af en toe de spinnenwebben. Vooral kruisspinnen zijn dol op andere insecten.
 • Wil je graag bijen, vlinders of hommels in je tuin? Zorg dan ook voor genoeg bloeiende planten rondom je insectenhotel.

Stappenplan voor een (bescheiden) insectenhotel:

 1. Maak een houten frame van 4 plankjes hout
 2. Verdeel je frame in etages in vakken
 3. Vul de vakken met zo verschillend mogelijke materialen, zoals:
  – Blokken hout of stammetjes waarin je zo diep mogelijke gaten boort met een diameter van zo’n 4–9 millimeter.
  – Bosjes dikke riet- of bamboestengels met de opening naar voren.
  – Een of meer bakstenen met gaten.
  – Losjes bij elkaar gebonden takkenbosjes (snoeiafval).
  – Een bloempotje gevuld met stro.

Stoepkrijt Challenge: maak een schilderij

We maken een schilderij met stoepkrijt! Jerry vertelt je wat je nodig hebt en geeft je tips.

Wij zijn natuurlijk ontzettend benieuwd naar jullie kunstwerken. Deel je deze met ons via Facebook?

Ontspanningsoefeningen voor alle leeftijden

Wij leven in een rare tijd. Werken vanuit huis, geven onze kinderen thuis onderwijs, kunnen niet naar de sportschool of sportvereniging. Dit kan leiden tot onderlinge spanningen en stress.

In deze tijd waar er veel van ons gevraagd wordt is het soms fijn om dan even helemaal tot jezelf te komen. Heb je veel last van spanning, stress, of slaap je slecht? Ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om fysiek en mentaal weer tot rust te komen. Sluit daarom je dag af met deze ontspanningsoefening die geschikt is voor alle leeftijden. Probeer het eens en kijk of het werkt voor jou!

Crossfit Challenge

We zitten nu helaas wat vaker binnen en samen spelen is dan lastiger dan normaal. Wat wel kan is iemand anders laten spelen of iets geks laten doen!

Check snel de video van Crossfit Ridderkerk @cfridderkerk #spookspelen #samenspelen

Stoepranden, hoe speel je dat?

Het is lente en dus gaan we toch af en toe even naar buiten voor een frisse neus. In deze rare tijd waarin je zoveel mogelijk contact moet vermijden hebben we een super leuk (oud Hollands) spel voor je uitgezocht waar je geen contact hebt… Benieuwd??? Kijk snel dit filmpje en ga aan de slag. Veel plezier.

Workout voor kinderen!

In de gymzaal kunnen jullie met ballen gooien, rennen en is er alle ruimte om verschillende oefeningen te doen. Thuis kan dat helaas niet altijd. Daarom hebben wij voor jou een schema gemaakt wat je thuis kan doen en gelukkig heb je daar heel weinig ruimte voor nodig! Ondanks dat we zoveel mogelijk thuis moeten blijven is bewegen echt super belangrijk! Beweeg elke dag, daag jezelf uit of je broer/zus/papa/mama.

Doe jij mee? Weet jij een leuke andere oefening? Laat het ons weten via Facebook of .

Gezonde keuzes maken

In deze tijd sta je misschien vaker stil bij het maken van ‘gezonde’ keuzes. 🍓

Als je gezond wilt eten kun je het beste zo min mogelijk suiker binnenkrijgen. Maar hoe kies je producten die weinig suiker bevatten? Het voedingscentrum legt je uit hoe je producten kunt vergelijken en de juiste keuze kunt maken. Wil je meer informatie of heb je vragen? Stuur ons dan een bericht via Facebook of .

Ganzenbord – beweeg je mee?

Wat heb je nodig?

 • Minimaal 2️⃣ personen
 • Een dobbelsteen
 • Het spel

DIY: Kunstschilderij maken 🖼

Wat heb je nodig? 🎨🖌

 • Canvasdoek
 • Verf
 • Kwasten / sponsjes
 • Verfspray in willekeurige kleur
 • Schilders tape dik/dun

🖌 Maak een schilderij met verschillende kleuren op een canvasdoek
🖌 Laat het schilderij goed drogen
🖌 Tape het schilderij in verschillende lijnen of vormen
🖌 Leg het schilderij op een krant voordat je gaat spuiten
🖌 Spuit het schilderij op een afstand van ongeveer 30cm (tip doe het spuiten buiten)
🖌 Laat dit drogen
🖌 Als laatste haal je de tape weer los en dan ben je klaar

Beweegrichtlijnen

Voldoende bewegen is essentieel voor een gezond leven. Momenteel voldoet 47,1% van de 18+ers in Nederland aan de Beweegrichtlijnen. Voor kinderen van 4 tot en met 17 jaar is dit nog minder: 45,6%. Hier kunnen we samen veel aan verbeteren.
 
Check de beweegrichtlijnen in onderstaande video en kijk of jij ook genoeg beweegt.
 
Bron: Kenniscentrum Sport en Bewegen

Stoepkrijt Challenge: Versier een trap

Jerry en Brendon doen het voor! Heb jij ook al mooie kunstwerken gemaakt met stoepkrijt? Dan is dit jouw nieuwe uitdaging!

Daag elkaar uit!

Missen jullie de vereniging ook zo erg? ⚽️🏐🎾 Jullie teamgenoten, de trainingen, de wedstrijden en natuurlijk de gezelligheid. Wat doen jullie om contact te houden?
 
Wij willen jullie uitdagen om elkaar uit te dagen. Maak er een wedstrijd van!
⛳️ Verzin bijvoorbeeld een trucje of oefening. Daag een teamgenoot of je gehele team uit om het na te doen.
⛳️ Of verzin een oefening die je je teamgenoot of gehele team sneller of vaker moet doen!
 
Je kan ook oefeningen met z’n tweeën doen, vraag of je broertje, zusje, vader of moeder je kan helpen bij de challenge! Ook zo houden jullie je eigen techniek en vaardigheden bij.
 
In deze filmpjes staan voorbeeld trucjes voor korfbal waarmee je iemand bijvoorbeeld uit kunt dagen:
 
Succes! Natuurlijk zouden wij het ook leuk vinden als jullie je ideeën met ons allemaal delen! Vergeet je ons niet te taggen op Facebook @FacetRidderkerk?

Dobbelsteen Challenge

Een leuke workout, want je bepaalt zelf de oefeningen! Wat heb je nodig?

 • Zes lege papiertjes
 • Pen, stift of potlood
 • Een dobbelsteen

Dobbelen maar, want we gaan aan de slag!

Vlagboek maken

Wat leuk dat je met dit vlagboek aan de slag gaat! Zo kan je iedere dag van je vakantie bijhouden hoe het met je gaat, wat het weer is en heb je elke dag een leuke opdracht, tekening of puzzel te maken. Eigenlijk is het een soort dagboek, met 2 kanten. Uiteindelijk kan je er een mooie slinger van vlaggen
van maken en ophangen waar je maar wilt.

Op de ene kant van de vlag, vul je elke dag het vlagboek in. Op de andere kant staat elke dag weer een nieuwe opdracht, tekening of puzzel. Hoe gaaf is dat?!

Hoe werkt het vlagboek?
Vul elke dag het volgende in op je vlag:

 • Wat je vandaag gaat doen of hebt gedaan.
 • De datum van de dag.
 • Hoe laat je wakker bent geworden.
 • De ‘Ik verveel me’ meter: geef met een cijfer van 1 t/m 5 aan of je je verveelt.
 • Mijn Emoji vandaag: zoek op de emoji pagina een Emoji uit, die op die dag goed bij je past, knip deze uit en plak ‘m op de cirkel.
 • ‘Het weer vandaag’: Zet een kruisje bij het ‘weer-plaatje’ wat op die dag klopt, en vul in wat de gemiddelde temperatuur is deze dag.

Verder staan er in het document ook veel leuke iconen, plaatjes, en doodles om je vlaggen verder mee te kunnen versieren. Heel veel succes en plezier met jouw eigen persoonlijke vlagboek!

Maak je eigen vlagboek met behulp van dit document!

Woordzoeker

Kan jij alle woorden vinden? Als je woorden hebt gevonden, streep ze dan onderaan weg. Ben jij sneller dan je broer of zus?

Vind je woordzoekers leuk om te maken? Maak eens je eigen woordzoeker. Dit kan bijvoorbeeld via: https://www.woordzoekermaken.nl/

Bingo in Wijkcentrum West

Bingo in Wijkcentrum West

Bingo in Wijkcentrum West Facet Ridderkerk organiseert vrijdag 21 juni 2024 een bingomiddag in Wijkcentrum West aan de...